#euculti

Orbán plágiumbotrány kezelést is tanulhatna Ausztriától

Az osztrák utat akkor tekintsük mintának, ha járni is tudunk rajta

2021. január 10. - Euculti

Nyugati szomszédunkat legújabban víruskezelésben tekintjük „laborországnak”, de egyébként is szeretünk Ausztriára és Bécsre mintaként tekinti. Legyen szó bérekről, életszínvonalról, nyugdíjakról vagy bármi másról, amiben szeretnénk a nyugati színvonalat elérni, akkor általában az átlagembernek és a politikusoknak is egyaránt Ausztria a viszonyítási alap. Szombat este éppen plágiumbotrány kezelésből mutatott példát Ausztria. Lehetne, hogy ebben is kövessük a sógorokat?

Az osztrák család- és munkaügyi miniszter a doktori disszertációja körül kialakult vitás helyzet miatt szombat este lemondott posztjáról, amit a kancellár elfogadott. Ennyi, ügy lezárva. Jó esetben, de mondhatjuk úgy is, hogy egy nyugati demokráciában egy plágiumbotrány pont ennyi ideig, vagyis egy napig kell, hogy tartson.

Nincs hetekig, hónapokig tartó visszautasítással, tagadással, másokra mutogatással, bizonygatással, részleges beismeréssel, majd teljes beismeréssel, végül pedig az újbóli megvédés hazug ígéretével tarkított, hetekig tartó huzavona. Egyszerű lemondás van éppen a helyzet tarthatatlansága miatt. Mert normális értékrenddel bíró ember (politikus), aki a politikai tevékenységét szolgálatként éli meg, és nem a hatalom mámorában él, pontosan tudja, hogy egy ilyen helyzet káros mindenkire. Káros elsősorban saját magára, de legalább ugyanannyira családjára és szűkebb-tágabb politikai környezetére nézve is.

Egy politikus személye körül kialakult botrány sosem csak az érintettről magáról, hanem politikai közösségéről is szól, aminek a botrány puszta ténye is már kárt okoz. Egy józan gondolkozású politikus tudja, hogy még ha igaza is van, a kialakult botrány önmagában is káros. Így ha kicsi felelősséget is érez politikai közösségéért, az egyetlen észszerű és felelősségteljes döntése csakis a lemondás lehet. Igaz, ehhez józan gondolkozású, felelősségteljes politikusnak kell lenni. Hány ilyet ismerünk Magyarországon? Akinek a politikai közösség hitelessége fontosabb szánalmas egyéni karrierjénél.

Na persze ehhez egy józanul gondokozó kormányfőre (akarom mondani kancellára) is szükség van, akinek nem az állandó harcolás, ellenségkép keresés és tévedhetetlensége hamis látszatának fenntartása áll beteges gondolkozásának középpontjában. Akinek nem a dacos „senkit sem hagyunk hátra, minél jobban támadják, annál jobban védem” arrogáns és pökhendi mentalitás a vezérelve, hanem a puszta józanság, ami az esendő ember egyik jellemzője.

Éppen tegnap írta Vona Gábor valami olyasmit, hogy a rendszerváltás feltétele a „társadalmi mentális változás”, hogy az emberek fejében és lelkében kell, hogy kezdődjön a változás. Bár hitelességét, mint politikus már ő is elveszítette, úgyhogy a blogolásnál többet ő se akarjon már a politikában és a közéletben, de gondolata vitathatatlanul helytálló.

Szidhatja tehát Orbán Viktor a hanyatló Nyugatot, de az elegancia és tisztesség valahogy Ausztriában mégis érték, amitől a magyar politikai „elit” vezette Magyarország még irtó messze van. A többiről nem is beszélve. Előbb tehát tényleg rakjunk rendet a fejekben és lelkekben, az osztrák utat pedig akkor tekintsük mintának, ha járni is tudunk rajta.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd az Euculti Magyarországot a Facebookon is:
https://www.facebook.com/eucultimagyarorszag

Hisszük, hogy MAGYARORSZÁG MENŐ.

A bejegyzés trackback címe:

https://euculti.blog.hu/api/trackback/id/tr2416379328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Czeizel 2021.01.11. 09:15:01

A szerző elfeledkezett Gyurcsány esetéről?

Galerida 2021.01.11. 09:39:04

Pufajka, D-209, Eltűnt szakdolgozat, eltűnt libák......

consul 2021.01.11. 10:47:04

A szakdolgozatát szinte mindenki összeollózza és másolja. Ne legyünk már ennyire képmutatók!

Sir Gombóc 2021.01.11. 11:29:34

@matyas.kiraly_1: Pedig de, csak az értelmesebb részük átfogalmazza. A legtöbb témáról ugyanis már nehéz újat mondani.

wadcutter 2021.01.11. 11:42:28

@matyas.kiraly_1: Schmitt Pál legalább lemondott a plágium miatt, míg a baloldalon nem mondottt le senki ilyen apró-cseprő ügyek miatt.

consul 2021.01.11. 11:56:02

@matyas.kiraly_1: Ez nem norma kérdése, hanem tény. Tetszik vagy nem, de a hallgatók döntő többsége így készíti a diplomamunkáját. Szerinted az egyetemet végzettek 80-90%-a selejt?

nemecsekerno_007 2021.01.11. 12:27:53

Ti meg tanulhatnátok a történelemből: a bolsevizmus nem működik.

Ami most az USA-ban folyik az tragikus.

consul 2021.01.11. 12:38:09

@matyas.kiraly_1: hahaha!!!
Ha tudnád egy-egy félévben mennyinek vagyok konzulense/bírálója... Hahaha!!!

Andy73 2021.01.11. 13:03:49

@consul: jó kis egyetem/ föiskolal lehet, és igazán remek konzulens...
A jobb egyetemeken - amelyeket én ismerek - a plagizáláson ért hallgatók szakdolgozata elégtelen, Magyarországon is, de még egy szemináriumi dolgozatot sem fogad el egy magára adó tanár, ha plagizáláson ér egy hallgatót.

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:36:22

@matyas.kiraly_1: na ez az, a bizonyitás hamisitás volt! Ugyanis sem 1987-ben (az állítólagos lemásolt forrásmunka) , sem 1992-ben (a disszertáció védésének évében) irógéppel írt volt mindkét mű! A netre feltett "bizonyíték" pedig szövegszerkesztővel készült, miközben már volt ugyebár fénymásoló és szkenner is! S akkor miért nem az eredeti lapok lettek bemutatva? Ráadásul a francia nyelvűben bent felejtődtek a magyar nyelvűre utaló számozások! Nyilván, a bolgár szerző 1987-ben előre látta, hogy 1992-ben mit fog tőle SP plagizálni.
Az nem plágium, hogyha leírom és közlöm, hogy " az ég kék+ vagy hogy " a lónak négy lába van" , de az sem, ami már közismert dolog (ezért nincsenek az iskolai tankönyvekben, lexikonokban hivatkozások!), nos az Újkori Olimpiák története a NOB jegyzőkönyveinek alapján készült. a NOB tisztségviselői számára, hogy egyben legyenek az adatok! Semmi eredetiség sincs bennük, csak mig a bolgár aki megvolt bízva vele, bő lére eresztette (több mint 400 oldalon), addig SP kisdoktorija csak 200 oldalas, de nyilván az adatai nem lehetnek mások (hol, mikor rendeztek olimpiát, milyen sportágakban, melyek ezeknek a jellemzői, kik vettek részt, kik nyertek, stb). Mit lehet ezen plagizálni?

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:38:01

@bölcsbagoly: bocsi, 1987-ben és 1992-ben is írógéppel írt.....

Galerida 2021.01.11. 13:41:14

@bölcsbagoly: Arról nem is beszélve, hogy hány millióba kerülhetett, mire születésétől a megválasztásáig terjedő időszakot aprólékos gondossággal átbogarászták.

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:41:22

@matyas.kiraly_1: Neked valami bevédős ez a mongol fidiótázás? Hazudozó, pofátlan libsi módjára viselkedsz, mivel az is vagy. Ez a lételemed.

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:43:17

@matyas.kiraly_1: Mint kiderült BML és Antifa résztvevőkkel! Provokáció volt ez, mint a többi, de a fajtád elélvezett rajta, ugyebár?

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:51:03

@Andy73: Tudod mi a különbség egy plagizált és egy nem plagizáltnak tűnő szakdolgozat közt? Az előbbi nem hemzseg a hivatkozásoktól, lábjegyzetektől! Ha valaki önállóan fogalmazza meg azt amit olvasott, az már plagizálásnak tekinthető a széplelkek, kekeckedők részéről!
Plagizálás = amikor hosszabb szövegrészek, oldalak, tejezetek vannak egy az egyben átemelve, de ha egy szöveg idézőjelbe van téve, maid kommentálva van, az már nem az, akkor is, ha a forrás nincs megjelölve, s csak a könyvészetben szerepel!

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:56:09

@matyas.kiraly_1: Az csak e azért nem ismert, mivel a jobboldal nem jelent fel, nem perel be, nem támad le senkit, még baloldaliakat sem rögeszmésen s folyamatosan. Viszont ha mégis kiderül valami azt elhallgatják, mint Fletónak a sógorátol lopott fél szakdolgozata sorsát!

bölcsbagoly 2021.01.11. 13:57:25

@matyas.kiraly_1: Gondolod, hogy a rögeszmés marhaságaid igazzá válnak ha sokszor írod be őket ugyanúgy?

bölcsbagoly 2021.01.11. 14:07:20

@matyas.kiraly_1: Hogy mekkora tinó vagy, de ne búsulj egyszer ökör lesz belőled is....
No ez volt a másik ballibsi hazugság: nem PhD volt hanem egyetemi doktorátus (kisdoktori = dr. univ), ami 2003 elejétől megszűnt tudományos fokozat6cim lenni!
Viszont SDP ellenségei pont ezzel hülyitették el a jónépet (még az akadémiai közöséget is), hogy PhD feltételrendszer alapján vizsgáltatták, ahol az egyik követelmény az eredetiség! Csak hát az egykori Testnevelési Egyetem doktori szabályzata a 2. pontjában lehetőséget adott a választásra: vagy eredeti tudományos munkát, vagy közhasznú művet kért! A SP-é az utóbbinak minősült!

Andy73 2021.01.11. 14:19:13

"Tudod mi a különbség egy plagizált és egy nem plagizáltnak tűnő szakdolgozat közt?" Tudom, de nem az, amit te írsz.

bölcsbagoly 2021.01.11. 14:29:03

@Andy73: hanem? a plagizálás elleni szabály a szerzők eredeti, saját szellemi termékét védik a z illetéktelen ellopástól, hivatkozás nélküli felhasználástól, idézéstől! Ismétlem: adott személy szerzői jogát! Ami nem esik a szerzői jog alá, azt nem lehet ellopni, mivel nem tekinthető lopásnak, plagizálásnak! Így azt sem ami már bevésődött a köztudatba. Pl. a matematika, fizika , kémia képletinél sem kell kiirni, hogy kinek a nevéhez fűződnek, ahogy a biológia törvényeinél sem kötelező, vagy az élőlények neveinél sem, földrajzi elnevezéseknél, stb. Ha a Mona Lisa-t emlegeted akkor sem kötelező a művészt is megemlíteni, mivel ezek közismert fogalmak!

másik különvélemény 2021.01.11. 16:22:43

Nem egészen értem a felvetést. Orbán esetében fel sem merült a plágium gyanúja.
Szöges ellentétben Gyurcsánnyal, aki egyértelműen az unokatesója dolgozatát adta be.
Ez kiderül a pontozásról, az oldalak számozásából, szóval mindenből, ami nyomot nem sikerült a komcsiknak eltüntetni.
Merthogy a szakdolgozatot Gyurcsányék gyorsan megsemmísítették, de maradt jó pár nyom.

másik különvélemény 2021.01.11. 16:27:12

index.hu/belfold/2012/04/29/a_plagiumgyanut_erositi_a_gyurcsany-dolgozat_biralata/
A bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógora, Rozs Szabolcs dolgozatával - hangzott el a HírTv Célpont extra című műsorban vasárnap este. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.
A HírTv Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálata alapján próbálta meg rekonstruálni az eltűnt 35 oldalas dokumentumot. Ennek során több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek Rozs Szabolcs négy évvel korábbi munkájában olvasható hibákkal, hiányosságokkal.

A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az "olyan, mintha Gyurcsány sógorának, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna".
Ennek alátámasztására jelezték azt is, hogy a Gyurcsány-dolgozatot bíráló adjunktus felvetette, hogy a diplomamunka csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Arra mutattak rá, hogy Rozs Szabolcs azonos című dolgozatában éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, míg Gyurcsány Ferencé éppen itt ér véget.

A HírTv idézte az értékelés több, oldalszám-hivatkozást is említő pontját is; így például a Gyurcsány-dolgozat "a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról". Jelezték: Rozs Szabolcs dolgozatának épp a 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó.

bölcsbagoly 2021.01.11. 16:32:56

@hunyadi_janos_111: Bolond lyukból bolond szél fúj!

wadcutter 2021.01.11. 17:34:04

@másik különvélemény: Bocs nem unokatesója, hanem első feleségének a tesója, vagyis sógora Rozs Szabolcs. A többivel egyetértek, bár nem kell vitatkozni ezzell a gyengeelméjű Mátyás meg Hunyadi trollal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 17:56:38

S mikor volt Orbánnak plágiumügye?

Amikor a Schmitt-ügy után megpróbálták Orbánt és Semjént is hasonlóval vádolni, visszafelé sült el a ballib terv: mert kideróélt nem volt plágium, viszont Gyurcsány meg magyarázkodni lett kénytelen, miért tűnt el minden nyilvántartásból a szakdolgozata.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.11. 17:58:25

@consul:

Eleve a szakdolgozat sose önálló munka, ebben különbözik a doktoritól. A szakdolgozat mások munkéinak összeollózása, bemutatása. Schmitt is csak ott bukta el, hogy nem jelölt meg forrást, pedig azt kötelező.

HaD 2021.01.11. 18:14:02

Ahol a köcsög ellenes alkotmányt a keresztyény hitvallás nevében kábszerkereskedö köcsög írja ott a plagizálás a legkisebb gond:)....a hazugságra épülö szép kis világunk pedig mindezt zárójelbe teszi:(...ja és aki nem tudott önálló gondolatot összehozni a szakdolgozatában az meg ne okoskodjon már itt pláne...

Ménár Atya 2021.01.11. 18:16:23

Látom másnak is fletó diplomamunkája jutott mindenkinek az eszébe, így már nem kell leírni sem.
Jó igaz, fletóék nem követték az osztrák utat, inkább Tienanmen téri példát választották............

bölcsbagoly 2021.01.11. 18:59:18

@MAXVAL birсaman közíró: Jelölt, de a könyvészetben! Ez viszont sohasem a dolgozatot író, hanem a témavezető és a bizottság hibája, hogy így elfogadta!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.01.11. 21:14:32

" egy nyugati demokráciában egy plágiumbotrány pont ennyi ideig, vagyis egy napig kell, hogy tartson."

Alátámasztja valami adat azt a vélekedésedet, hogy ez az ügy egy napig tartott? Vagyis hogy azon a napon mondott le a nő, amelyiken először plágiummal vádolták meg? A hivatkozott cikkben nincs ilyesmiről szó, az ügy akár hónapok óta húzódhat. "családja védelmében ezt nem engedheti tovább folyni." (Index) Ez is azt sejteti, hogy az ügy már tart egy ideje.

"Nincs hetekig, hónapokig tartó visszautasítással, tagadással, másokra mutogatással, bizonygatással, [...] hetekig tartó huzavona."

Index: "Közleményében a politikus visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy alaptalan gyanúsításokról van szó."

Csak azért mondott le, mert a felhergelt görények már a nő gyerekeit is harapják. Kifejezte ezzel azt is, hogy egyébként nem mondana le.

Gyenge lábakon áll ez a poszt, azt hiszen.

Ekrü 2021.01.12. 07:22:19

Érdekes,hogy a balliberális oldal milyen előszeretettel mondat le másokat és milyen szigorúan számolja a lemondásig eltelt a napokat,míg ha róluk van szó akkor ezt a szigort elfelejtik.Náluk nem számít ,holmi kispesti kokózás,korrupció, vagy esetleg egy kis ferencvárosi zsidózás,náluk soha semmiért nem kell lemondani...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 10:44:28

@shitgun:

Nekem mindegy, hidd el, sose tetszett nekem Schmitt. Már a 70-es években utáltam őt, amikor családostul vonaglott a tv-képernyőn.

A lényeg: a folytatésba a ballibek csúnyán belebuktak.

citrix 2021.01.12. 11:02:23

Ausztriának kancellára van, nekünk Führer jutott. Ez alapjaiban meghatározza viselkedésükön keresztül az ország jelen és jövőképét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.12. 16:18:40

@Androsz:

Nem. Tv-torna minden este. 53 éves vagyok, emlékszem a műsorra gyerekkoromból.
süti beállítások módosítása